Dieta dla pacjenta z otępieniem
Pobierz dokument
Najważniejsze zasady diety:
- Posiłki powinny mieć odpowiednią wartość energetyczną, dopasowaną do wieku, płci, wzrostu i stanu odżywienia pacjenta
- Źródłem białka powinny być: chude mięso (drób bez skóry, chuda wołowina oraz chuda wieprzowina – polędwica, schab środkowy, chuda szynka), ryby, jaja oraz produkty mleczne (jogurt, kefir, ser twarogowy)
- Źródłem węglowodanów powinny być: kasza, ryż, makaron, ziemniaki i pełnoziarniste pieczywo
- Źródłem tłuszczów powinny być głównie: tłuste ryby morskie bogate w kwasy omega-3 (łosoś, halibut, makrela, sardynka, śledź), nierafinowane, tłoczone na zimno oleje roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek), awokado, orzechy (zwłaszcza orzechy włoskie) oraz nasiona roślin oleistych (lnu, słonecznika, dyni)
- Należy zadbać o odpowiednie spożycie witamin i soli mineralnych. Szczególną uwagę powinno się zwrócić na zawartość w diecie witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (głównym jej źródłem jest mięso, jaja kurze, zarodki pszenicy, mleko i jego przetwory, brokuły, szpinak, fasola i kasza gryczana), B6 (jej źródłem są zarodki i otręby pszenne, mięso, tłuste ryby morskie, fasola oraz kasza gryczana) i folianów (występują głównie w zarodkach pszenicy, nasionach fasoli białej i grochu, szpinaku oraz natce pietruszki, brokułach, sałacie, kapuście włoskiej i brukselce)
- Bardzo ważna jest odpowiednia ilość antyoksydantów: witaminy E (podstawowym jej źródłem są tłuszcze roślinne), witaminy C (jej źródłem są owoce jagodowe i cytrusowe oraz warzywa kapustne) i B-karotenu (głównym źródłem są żółte, pomarańczowe i czerwone owoce, warzywa, zielone liście warzyw)